Jeg går å legger meg- God natt

Jeg går å legger meg
– God natt

[mashshare]

[mashshare]

Å våkne uthvilt er en god start på dagen.

Tilsvarende frustrerende er det å liggende å vri seg i sengen, og våkne mange ganger i løpet av natten. Man føler seg ikke akkurat frisk og opplagt når vekkerklokken ringer etter en slik natt.

Hvor mye søvn trenger vi egentlig?

Du ligger i sengen, ser på klokken, teller på fingrene hvor mange timer det er til du skal stå opp. Hvor mange timer søvn får du egentlig i natt?

Det er store individuelle forskjeller i hvor mye søvn man trenger. Noen klarer seg med så lite som 3-4 timer, mens andre trenger 9-10. De fleste trenger et sted mellom 6 og 8 timer.

Å tenke at du trenger minst 8 timer søvn per natt, kan skape et anstrengt forhold til søvn, særlig for deg som bare trenger 6-7 timer.

Hvis du tror du trenger mer søvn enn det du egentlig gjør, ender det typisk opp med at du legger deg for tidlig. Da blir du liggende å vri deg i, og kroppen assosierer sengen med å ligge våken. Det er det siste du vil.

Søvnkvalitet er også viktig

Kvaliteten på søvnen din er minst like viktig som antall timer du sover. Det er bedre å sove godt i 6 timer enn å ligge og vri seg i 9 timer.

Vi har ulike søvnfaser, og det er viktig å få nok av den dype søvnen. (Et unntak her er eldre mennesker, som tilbringer mer tid i de lettere søvnfasene, og våkner flere ganger i løpet av natten. Det er helt normalt for eldre.)

Det er en enkel hovedregel for å avgjøre om du sover nok: Hvis du føler deg våken og opplagt på dagtid, så får du nok søvn.

Husk at det er naturlig å føle seg trøtt midt på dagen. Det er også naturlig å blir trøtt hvis man legger seg ned på sofaen eller kjeder seg. Men hvis du sovner i tide og utide i løpet av dagen (f.eks på jobb eller på kino) er det et tegn på at du trenger mer søvn.

Ønsker du å lese mer om søvn, se Søvnskolen del 2- De vanligste strategiene for å sove bedre

Å våkne uthvilt er en god start på dagen.

Tilsvarende frustrerende er det å liggende å vri seg i sengen, og våkne mange ganger i løpet av natten.

Man føler seg ikke akkurat frisk og opplagt når vekkerklokken ringer etter en slik natt.

Hvor mye søvn trenger vi egentlig?

Du ligger i sengen, ser på klokken, teller på fingrene hvor mange timer det er til du skal stå opp. Hvor mange timer søvn får du egentlig i natt?

Det er store individuelle forskjeller i hvor mye søvn man trenger. Noen klarer seg med så lite som 3-4 timer, mens andre trenger 9-10. De fleste trenger et sted mellom 6 og 8 timer.

Å tenke at du trenger minst 8 timer søvn per natt, kan skape et anstrengt forhold til søvn, særlig for deg som bare trenger 6-7 timer.

Hvis du tror du trenger mer søvn enn det du egentlig gjør, ender det typisk opp med at du legger deg for tidlig. Da blir du liggende å vri deg i, og kroppen assosierer sengen med å ligge våken.

Det er det siste du vil.

Søvnkvalitet er
også viktig

Kvaliteten på søvnen din er minst like viktig som antall timer du sover. Det er bedre å sove godt i 6 timer enn å ligge og vri seg i 9 timer.

Vi har ulike søvnfaser, og det er viktig å få nok av den dype søvnen. (Et unntak her er eldre mennesker, som tilbringer mer tid i de lettere søvnfasene, og våkner flere ganger i løpet av natten. Det er helt normalt for eldre.)

Det er en enkel hovedregel for å avgjøre om du sover nok: Hvis du føler deg våken og opplagt på dagtid, så får du nok søvn.

Husk at det er naturlig å føle seg trøtt midt på dagen. Det er også naturlig å blir trøtt hvis man legger seg ned på sofaen eller kjeder seg.

Men hvis du sovner i tide og utide i løpet av dagen (f.eks på jobb eller på kino) er det et tegn på at du trenger mer søvn.

Ønsker du å lese mer om søvn, se Søvnskolen del 2- De vanligste strategiene for å sove bedre

0 kommentarer

dsc-rx100m4_160922__dsc0592
Av
Jonas Linkas
M.Ph. i Helsepsykologi
Produktutvikler hos Changetech AS

Prokrastinering- en stor kilde til stress

Du prokrastinerer når du utsetter ting du vet du må gjøre. Dessverre fører denne strategien til at vi blir mer stresset, og at vi presterer dårligere. For å unngå prokrastinering må du først finne ut hvorfor du utsetter. Det får du hjelp til her.

Søvnskolen Del 3

Etter noen netter med for lite søvn gjør de fleste av oss akkurat motsatt av hva vi burde. Vi legger oss tidligere, sover på dagtid eller sover ut i helgene. Selv om dette kanskje føles godt der og da, forstyrrer dette din normale døgnrytme. Å sørge for en stabil døgnrytme er nemlig noe av det viktigste du kan gjøre for å sove godt.

Søvnskolen Del 2

Etter noen netter med for lite søvn gjør de fleste av oss akkurat motsatt av hva vi burde. Vi legger oss tidligere, sover på dagtid eller sover ut i helgene. Selv om dette kanskje føles godt der og da, forstyrrer dette din normale døgnrytme. Å sørge for en stabil døgnrytme er nemlig noe av det viktigste du kan gjøre for å sove godt.

Søvnskolen Del 3

Søvnskolen Del 3

Etter noen netter med for lite søvn gjør de fleste av oss akkurat motsatt av hva vi burde. Vi legger oss tidligere, sover på dagtid eller sover ut i helgene. Selv om dette kanskje føles godt der og da, forstyrrer dette din normale døgnrytme. Å sørge for en stabil døgnrytme er nemlig noe av det viktigste du kan gjøre for å sove godt.

les mer
Søvnskolen Del 2

Søvnskolen Del 2

Etter noen netter med for lite søvn gjør de fleste av oss akkurat motsatt av hva vi burde. Vi legger oss tidligere, sover på dagtid eller sover ut i helgene. Selv om dette kanskje føles godt der og da, forstyrrer dette din normale døgnrytme. Å sørge for en stabil døgnrytme er nemlig noe av det viktigste du kan gjøre for å sove godt.

les mer

Referanser

Dekker, K., Benjamins, J.S., Van Straten, A., Hofman, W.F., Van Someren, E.J. (2015) Effectiveness of internet-supported cognitive behavioral and chronobiological interventions and effect moderation by insomnia subtype: study protocol of a randomized controlled trial. Trials. Jul 4;16:292. doi: 10.1186/s13063-015-0790-2.

Gosling, J.A., Glozier, N., K Griffiths, K., Ritterband, L., … – ( 2014) The GoodNight study—online CBT for insomnia for the indicated prevention of depression: study protocol for a randomised controlled trial. Trials 15:56

Hood, H.K., Rogojanski, J., & Moss, T.G. (2014) Cognitive-Behavioral Therapy for Chronic Insomnia. Curr Treat Options Neurol, 16, 1-9. DOI: 10.1007/s11940-014-0321-6

Kaldo, V., Jernelöv, S., Blom, K., Ljótsson, B., Brodin, M., Jörgensen, M., Kraepelien, M., Rück, C., & Lindefors, L. (2015) Guided Internet Cognitive Behavioral Therapy for Insomnia compared to a control treatment – A randomized trial. Behaviour Research and Therapy 71, 90-100.

 Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer. Hentet 04.12.2015 fra http://www.helse-bergen.no/no/OmOss/Avdelinger/sovno/Sider/default.aspx

Vincent, N. & Lewycky, S. (2009) Logging on for better sleep: RCT of the effectiveness of online treatment for insomnia. SLEEP, 32, 807-815.

Ritterband, L.M., Thorndike, F.P., Gonder-Frederick, L.A., Magee, J.C., Bailey, E.T., Saylor, D.K., Morin, C.M.(2009) Efficacy of an Internet-based behavioral intervention for adults with insomnia. Arch Gen Psychiatry, 66, 311, 692-698.

Thorndike,F.P., Ritterband, L.M., Gonder-Frederick, L.A., Lord, H.R., Ingersoll, K.S., Morin, C.M. (2013) A randomized controlled trial of an internet intervention for adults with insomnia: effects on comorbid psychological and fatigue symptoms. J Clin Psychol, 69, 1078-93. doi: 10.1002/jclp.22032.

Trauer, J.M., Qian, M.Y., Doyle, J.S.,  Rajaratnam, S.M. & Cunnington, D. (2015) Cognitive Behavioral Therapy for Chronic Insomnia: A Systematic Review and Meta-analysis. Ann Intern Med, 16, 191-204. doi:10.7326/M14-2841

 

Copyright Easychange © 2017

Vilkår   Kontaktinformasjon