Tips mot stress og andre utfordringer i julestria

Tips mot stress og andre utfordringer i julestria

[mashshare]

[mashshare]

Vi vil gjerne hjelpe så mange som mulig til å ha det så bra som mulig, også når vi stresser for å komme i mål til jul. Derfor har vi laget en serie med tips og triks som kan gjøre det litt lettere. De er hentet fra de forskningsbaserte selvhjelpsprogrammene våre.

Her ser du  litt om hvorfor de 18 tipsene virker.

Vi vil gjerne hjelpe så mange som mulig til å ha det så bra som mulig, også når vi stresser for å komme i mål til jul.

Derfor har vi laget en serie med tips og triks som kan gjøre det litt lettere.

De er hentet fra de forskningsbaserte selvhjelpsprogrammene våre.

Her ser du  litt om hvorfor de 18 tipsene virker.

Juletips 1
”Du kommer ikke til
å rekke alt”

Vi har så lett for å overvurdere hva vi rekker å gjøre i løpet av en dag. Dette enkle tipset er hentet fra psykologisk forskning og viser at vi blir mindre stresset når vi senker kravene til oss selv og har en plan for det vi gjør.

Juletips 1
”Du kommer ikke til å rekke alt”

Vi har så lett for å overvurdere hva vi rekker å gjøre i løpet av en dag. Dette enkle tipset er hentet fra psykologisk forskning og viser at vi blir mindre stresset når vi senker kravene til oss selv og har en plan for det vi gjør.

Dette tipset er hentet fra selvhjelpsprogrammet
Stresse mindre.

Juletips 2
”Kom deg vekk”

Du har sikkert lært at man ikke skal løpe fra problemene. Men når det gjelder negative tanker kan det faktisk være en god strategi. Hvis du går bort fra stedet eller rommet du er i, er det flere ting som skjer. Hjernen må registrere lyd- og synsinntrykk, koordinere bevegelser og tenke ut hvor du skal gå. Denne aktiviteten bidrar i seg selv til å fortrenge de negative tankene. Dessuten bidrar selve utsettelsen til at tankene blir mer ufarlige.

Dette tipset er hentet fra selvhjelpsprogrammet
Bedre humør.

Juletips 3
”Få det gjort”

Implementeringsintensjon heter det på fagspråket. Vi kaller det bare forhåndsprogrammering. Du lager en metal lenke mellom noe du burde gjøre og noe du vet du kommer til å gjøre. Det kan høres rart ut, men effekten er veldig godt dokumentert. Kan brukes på ting du har en tendens til å utsette, for eksempel.

Dette tipset er hentet fra selvhjelpsprogrammet
Kom i gang.

Juletips 4
”Ikke gjør den store feilen”

Du må sette deg hårete mål, er det noen som sier. Det er bra hvis du er toppidrettsutøver, men for oss andre er det helt feil. Når du setter deg mål du ikke klarer, får du mindre tro på deg selv og blir mindre motivert til å prøve igjen. Det er mer effektivt å ha kortsiktige og oppnåelige mål, enn hårete og langsiktige.

Dette tipset er hentet fra selvhjelpsprogrammet
Ned i vekt.

Juletips 5
”Gå opp minst mulig”

Når vi spiser kopler hjernen ofte inn autopiloten slik at vi kan gjøre andre ting samtidig. Lese, se på TV, snakke, eller holde oppmerksomheten på andre rundt bordet. Derfor er det også lett å overspise, fordi bevisstheten er et annet sted. Det utnytter vi i dette tipset. Det er nemlig sant at magen blir mett før øyet blir trett.

Dette tipset er hentet fra selvhjelpsprogrammet
Litt sunnere.

Juletips 6
”Si det du føler”

Det må to til for å skape en krangel heter det. Så hvordan unngå å bli den ene? Hvordan få fram det du ikke er fornøyd med, uten at den andre går i forsvar. Hvis du lærer deg til å uttrykke det du føler, i stedet for å klage over det som faktisk skjer, er du kommet et stykke på vei. Dette tipset er hentet fra parterapi, men kan fint brukes i andre sammenhenger også.

Dette tipset er hentet fra selvhjelpsprogrammet
Mindre krangel.

Juletips 7
”Gi et kompliment”

På noen områder er vi mennesker ganske enkle. Vi blir i godt humør av å gjøre noe bra. Særlig hvis det setter oss i et bedre lys hos andre. Dette tipset er et eksempel på hvordan du kan bruke psykologi til å gi både deg selv og andre et lite løft.

PS: Det virker best når du virkelig mener det du sier.

Dette tipset er hentet fra selvhjelpsprogrammet
Bedre humør.

Juletips 8
”Den beste medisin mot stress”

Alle vet at det er bra å være fysisk aktiv. Men ikke alle vet at det også påvirker stemningsleie og humør. Det som kalles lykkenivået. Du kan teste det selv ved å skrive ned hvordan du har det, ta en gå- eller joggetur, og sammenlikne når du kommer tilbake.

Dette tipset er hentet fra selvhjelpsprogrammet
Stresse mindre.

Juletips 9
”Hvordan ligger du an?”

Bare så det er sagt, med én gang. Det handler ikke om å slutte å drikke. Det handler om å vite litt mer om alkoholvanene dine, så du kan nyte med god samvittighet. Du sjekker jo resten av helsen regelmessig, og alkoholvanene er en del av den. I dette tipset sjekker du deg på et par minutter. Hvis du synes du burde endre på noe, får du hjelp til det også.

Dette tipset er hentet fra selvhjelpsprogrammet
Balance.

Juletips 10
”Bli kvitt tvilen”

Når du skal gjøre noe du ikke er sikker på å klare, har du skaffet deg både en venn og en fiende. Begge er deg selv. Fienden er frykten for å mislykkes, mens vennen er troen på at du kommer til å klare det. Noen ganger har fienden dessverre overtaket fra start. Da finnes det teknikker du kan bruke som gjør vennen sterkere, samtidig som fienden blekner. Her er en av dem, som beviser at suksess faktisk avler suksess.

Dette tipset er hentet fra selvhjelpsprogrammet
Røykeslutt.

Juletips 11
«Ta et bekymringskvarter”

Grubling over det som har skjedd og bekymring for det som kan komme, er de største lykketyvene av alle. Det som har skjedd har skjedd og det som i verste fall kan komme, har en tendens til å ikke gjøre det. Så grubling og bekymring er noe vi burde bruke minst mulig tid på. Og det er akkurat det du lærer i dette tipset. Bruk det noen dager, så vil du se at du kvarteret skrumper inn, det også.

Dette tipset er hentet fra selvhjelpsprogrammet
Bedre humør.

Juletips 12
”Trykk på pauseknappen”

Dagdrømming har et ufortjent negativt rykte. Noen minutters virkelighetsflukt kan nemlig være et effektivt middel mot stress. Det virker både ved at du får slått av kroppens alarmsystemer som er utløst av stresset. Og ved at underbevisstheten bearbeider de tankene som forårsaker det. Det kan gjøre at du ser tingene i et litt annet perspektiv etterpå.

Dette tipset er hentet fra selvhjelpsprogrammet Stresse mindre.

Dette tipset er hentet fra selvhjelpsprogrammet
Stresse mindre.

Juletips 13
”Tanker er ikke farlige”

Negative tanker har en tendens til å dukke opp av seg selv, og gjøre livet surt. Ikke hjelper det å la være å tenke på dem heller, når de først har kommet. Da vokser de seg bare sterkere. Dette tipset kan gi deg et nytt syn på slike tanker og en idé om hva du kan gjøre med dem. For ingen har dødd av en tanke.

Dette tipset er hentet fra selvhjelpsprogrammet Bedre humør.

Dette tipset er hentet fra selvhjelpsprogrammet
Bedre humør.

Juletips 14
”En av hver, takk»

De fleste vet egentlig ganske lite om hvordan alkohol virker i kroppen. Som for eksempel at det tar ca 30 minutter fra du drikker et glass, til alkoholen kommer ut i blodomløpet og gir effekt i hjernen. Eller sagt på en annen måte. Når du stopper å drikke, fortsetter du å bli fullere i en halv time. Derfor kan det være smart å avbryte tilførselen med jevne mellomrom, slik som i dette tipset.

Dette tipset er hentet fra selvhjelpsprogrammet
Balance.

Juletips 15
”Du er ikke tankeleser”

Ofte har vi bare andres atferd å bygge på, når vi prøver å forstå hva som befinner seg i hodene deres. Derfor er det lurt å vente med å sette fantasien i gang, når vi observerer noe. Særlig når tolkningen kan påvirke hvordan vi har det. Det eneste vi oppnår er unødvendige bekymringer og kanskje en dårlig start på kommunikasjonen med den det gjelder.

Dette tipset er hentet fra selvhjelpsprogrammet
Mindre krangel.

Juletips 16
”Det barna helst vil ha”

Vi unner barna våre alt. Og det er bra, for det er ikke så lite som trengs etter hvert. Derfor tar det ikke så mange år, før vi får problemer med å gjøre av alle lekene, klærne, de gamle spillkonsollene, mobilene, og alt det andre. Dette tipset er kanskje ikke så originalt, men det er veldig lett å glemme. Ikke minst når det skal fylles opp under det grønne treet.

Dette tipset er hentet fra selvhjelpsprogrammet
Gode foreldre

Juletips 17
”Smiletrikset”

Hvis du plutselig blir glad for noe, sender hjernen signaler til musklene rundt munnen og øynene, som gjør at de trekker seg sammen til et smil. I dette tipset utnytter vi at denne prosessen virker begge veier. Hvis du plutselig setter opp et smil ”tror” hjernen at du er glad og oppfører seg som om du virkelig var det. Det er ikke noe middel mot tung depresjon, men kan gi deg et løft når du henger litt med hodet.

Dette tipset er hentet fra selvhjelpsprogrammet
Bedre humør.

Juletips 18
”Vær så god! Julefred.”

Dette er egentlig ikke et tips. Det er vår lille julepresent til deg, som varer så lenge du vil. Du kan bruke den til å ringe julen inn, og når som helst ellers når du trenger å hente deg litt.

Riktig god jul! Fra Easychange.

Lydfilen er hentet fra selvhjelpsprogrammet
Stresse mindre.

0 kommentarer

Skrevet av

Tipsene og rådene er skrevet av Harald Schjelderup-Lund, daglig leder hos Changetech AS.

Skrevet av

Tipsene og rådene er skrevet av Harald Schjelderup-Lund, daglig leder hos Changetech AS.

Easychange programmer

Nå kan du få det til! 

Easychange 

programmer

 

Nå kan du få det til!

Søvnskolen Del 3

Søvnskolen Del 3

Etter noen netter med for lite søvn gjør de fleste av oss akkurat motsatt av hva vi burde. Vi legger oss tidligere, sover på dagtid eller sover ut i helgene. Selv om dette kanskje føles godt der og da, forstyrrer dette din normale døgnrytme. Å sørge for en stabil døgnrytme er nemlig noe av det viktigste du kan gjøre for å sove godt.

les mer
Søvnskolen Del 2

Søvnskolen Del 2

Etter noen netter med for lite søvn gjør de fleste av oss akkurat motsatt av hva vi burde. Vi legger oss tidligere, sover på dagtid eller sover ut i helgene. Selv om dette kanskje føles godt der og da, forstyrrer dette din normale døgnrytme. Å sørge for en stabil døgnrytme er nemlig noe av det viktigste du kan gjøre for å sove godt.

les mer
Søvnskolen Del 1

Søvnskolen Del 1

Å våkne uthvilt er en god start på dagen. Tilsvarende frustrerende er det å liggende å vri seg i sengen, og våkne mange ganger i løpet av natten. Så hvor mye søvn trenger vi egentlig?

les mer

Copyright Easychange © 2017

Vilkår   Kontaktinformasjon